top of page
Vyhledat

Stěhování na venkov láká stále.

Aktualizováno: 27. 10. 2021

Každý třetí člověk přemýšlí nad stěhováním, táhne venkovské prostředí



Mezi hlavní hybatele realitního trhu po celém světě patřil v posledním roce Covid-19. Až na druhém místě se objevuje dostupnost bydlení, která se mění v závislosti na rostoucích cenách nemovitostí. Podle evropského průzkumu společnosti RE/MAX, každý třetí člověk v posledním roce zvažoval přestěhování.


Důvěru v nemovitosti na evropském trhu má 59 % dotázaných. Výsledky svědčí o tom, že nemovitosti i podle veřejnosti stále patří k bezpečným investicím, které zvládnou i krizi. Poslední rok ukázal, že v českém prostředí je tento poměr ještě vyšší. Zájem o koupi nemovitosti čistě na investici se totiž zvýšil. „Investiční nemovitosti byly pro řadu domácností zajímavé vždy. Ale v posledním roce jsme se mnohem častěji setkávali s lidmi, kteří měli něco našetřeno a zvažovali nákup investiční nemovitosti na maximální hypotéku,“ říká Jan Zachystal z RE/MAX Alfa. Ostatně i z evropského průzkumu vyplynulo, že nad nákupem či prodejem nemovitosti aktuálně přemýšlí 40 % Evropanů.

Venkovské prostředí táhne

Z výsledků průzkumu je také patrné, že koronavirus Evropany neodradil ani od příležitosti přestěhovat se. Od loňského března zvažovalo tuto možnost 30 % dotázaných, přičemž venkovské prostředí by pro svůj nový domov upřednostnilo 37 % lidí. V Česku je opět situace ještě výraznější. Nejde ani tak o zájem přestěhovat se na trvalo, ale pořídit si takzvaně druhý domov. Zájem o rekreační objekt – chatu nebo chalupu – mělo o čtvrtinu více lidí než v minulých letech.


Jaká bude budoucnost?

V roce 2021 budou podle RE/MAX Europe nakupovat zejména ti, kteří hledají svoje první bydlení. Investiční záměr se tak pomalu začne vracet opět zpět do původních hodnot.

Ceny nemovitostí nadále porostou, a to i navzdory současné situaci. Záležet bude samozřejmě na vývoji úrokových sazeb, které již začínají růst a také na tom, jak s novými pravomocemi naloží ČNB. „Očekáváme pokračující mírné zvyšování nákladů na hypotéky, a to po celé první pololetí letošního roku. Zároveň nelze vyloučit, že se ČNB vrátí k opatření maximálního omezení výše hypotéky, a to maximálně na 80 % hodnoty kupované nemovitosti. Ostatně toto před vypuknutím pandemie platilo a zrušení doporučení ze strany národní banky bylo avizováno jako dočasné řešení,“ říká Martin Širanec z RX Finance.


Podobně uvažují i ostatní kolegové v síti RE/MAX v rámci celé Evropy. Jak vyšlo z průzkumu, během zbytku letošního roku evropští franšízanti z RE/MAX očekávají, že trh s nemovitostmi ještě zažije silný nárůst cen.

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page